Naturen er genial

I hjernen har vi et belønningssystem, der sørger for, at vi lærer at gøre de ting, som vi nyder og bliver glade af. Det handler helt basic om at sikre arternes overlevelse. Når vi oplever nydelse ved at slukke vores tørst, spise os mætte og dyrke sex, så vil vi gøre det igen og igen – og dermed holde os selv og vores art i live.

I feel good

Vores belønningssystem bliver også sat i gang af andre ting. Du kender det måske fra, når du er sammen med venner, træner, gamer eller er forelsket. Eller fra situationer, hvor du har fyldt din krop med chokolade, koffein, nikotin, hash eller stoffer?

Hvad sker der lige i din hjerne?

Oversvømmelse

Hash og stoffer kan skabe en hel oversvømmelse af signalstoffer i hjernen og det kan give en vild følelse af glæde. High – men ikke natural high.

Mere, mere

Hvis hjernen bliver vænnet til et ekstra højt niveau af signalstoffer og det pludseligt stopper, så vil det føles som om, der mangler noget. Hjernen vil skrige på mere. Mere hash, mere coke, mere af dét, der gav lige dét ekstra.

Systemfejl eller hacket?

Man sammenligner tit hjernen med en computer og hvis hjernen virkelig var en computer, så er spørgsmålet, om man ville tale om en systemfejl eller om, at hjernen var blevet hacket. For ja, belønningssystemet er som udgangspunkt genialt, men når det kommer til brug af hash og stoffer, så er der den brist, at det også er med til at skabe afhængighed.