Hvis du vil vide om nogen har et misbrug, skal du kigge efter de problemer, der typisk følger med brugen af hash eller stoffer. Kan personen passe sin uddannelse og holde fast i sine interesser? Er han eller hun stadig en god ven eller en ordentlig kæreste? Har både krop og sind det godt, eller er der noget der bøvler? Det er langt fra altid, at man kan se det selv. Måske synes man det hele kører fantastisk, mens andre omkring én oplever det anderledes.

En glidende bevægelse

Det er ikke altid klart og tydeligt, hvad der er hvad. Skiftet fra forbrug til misbrug kommer som regel snigende.

Noget af det du kan være opmærksom på er, hvad hashen eller stofferne giver lige nu og her, og hvad der følger efter. Du kan også overveje, om dine omgivelser har et andet indtryk af situationen, end du selv har?

Hvad skal du kigge efter?

Går det let og elegant med at komme fra rusen og tilbage i ens normaltilstand? Eller tager det lang tid, før du er helt dig selv igen? Måske må du først igennem en lang omvej med nedtur?

Hvis du tit ryger hash eller tager stoffer – og du er opmærksom på dig selv – så vil du opleve, at den fede følelse bliver mindre for hver gang, i takt med at du vænner dig til det. Du vil samtidig kunne opleve, at det kan være svært at være glad og i godt humør uden hash eller stoffer. I starten har det måske gjort dig glad, men efter noget tid er hashen eller stofferne begyndt at blive en vej væk fra noget, der ikke er rart. Det er hér dine alarmklokker gerne skal ringe, for så er forbrug blevet til misbrug.

Netop fordi der ikke er ét tegn eller ét sted, hvor man kan sige, at lige præcis hér er det punkt, hvor forbrug bliver til misbrug, så er det en god idé at være opmærksom på sig selv og andre omkring sig.

Svar på et par spørgsmål og...

Har du prøvet at ryge hash eller tage stoffer?